Na pôdach neutrálnych alebo alkalických je síran amónny vhodným hnojivom ku všetkým poľnohospodárskym plodinám. Na kyslejších pôdach sa toto hnojivo uplatňuje len pri plodinách, ktoré nie sú citlivé na kyslú reakciu ako napríklad zemiaky alebo ovos. Vzhľadom k vysokému obsahu síry sa síran amónny používa tiež pri pestovaní cibuľovej a hľúzovej zeleniny a chrenu. Pri hnojení ovocných stromkov je vhodné kombinovať síran amónny s draselnými a a fosforečnými hnojivami. Po aplikácií ( rovnomerným rozhodením) je nutné hnojivo zapraviť do pôdy, aby nedochádzalo k stratám dusíka (vyprchaním amoniaku). Vo vode je rozpustný, preto je vhodné po zapravení do pôdy dostatočne zavlažiť.
Listová zelenina: 50 – 60 g na m2.
Koreňová zelenina: 40 g na m2.
Cibuľová zelenina: 30 – 40 g na m2.
Zemiaky: 45 – 50 g na m2.
Drobné ovocie: 20 – 30 g na m2.
Jadroviny a kôstkoviny: 20 – 30 g na m2.