Návod na použitie:
Vzorka révového muštu sa naberie do nádoby, najlepšie do sklenej, do ktorej sa vloží muštomer. Množstvo muštu musí byť také, aby muštmer voľne plával. Nameraná hodnota sa zistí na stupnici muštomeru v bode, kde sa rovnovážna línia povrchu tekutiny (muštu) dotýka stopky muštomeru a ukazuje hodnotu na jej stupnici. Stupnica je vymedzená v rozpätí od 8 stupňov do 26 stupňov STN a udávy obsah cukru v priestorových (litrových) % čiže, 1stupeň STN = 1 kg cukru na 1 hektoliter muštu pri teplote 17,5 stupňa C. Odčítava sa na menisku.
Docukrovanie révového muštu:
Biele stolové víno sa v tom prípade docukruje bežne na 21o. Červené vína sa z pravidla docukrujú na 22 - 22,5o.
V praxi - keď už máme zistené koľko treba docukriť, docukruje sa tak, že sa naberie do osobitnej nádoby primerané možstvo muštu, dá sa doň vopred vypočítané množstvo cukru, rozmieša sa, aby sa cukor riadne rozpustil. Potom sa vleje do meraného muštu. Ak meraný mušt počas merania nemá potrebnú teplotu 17,5 oC, treba časť muštu mierne prihriať a zmiešať s ostatným.
Po použití je treba muštomer opláchnuť teplou vodou, osušiť a uložiť do obalu.